Milan, 2022
Light, stone and wood define the spaces of a dynamic house
The apartment, located in the Piazza Cinque Giornate area in Milan, is located on the top floor of a 1960s building, and is the result of the unification of two adjacent units. The clients are a young couple of freelances, who love to cook and to host friends.
The house is divided into two parts: the living area, a sequence of dynamic and flexible spaces facing West, and the sleeping area, hosting bedrooms and bathrooms, overlooking the internal courtyard on the East.

A long and continuous balcony, which enjoys the view of the city centre, characterizes the living area, which is divided by the fixed furniture into functional areas: a study room, the living room and the kitchen. In accord with our idea of a fluid and flexible domestic space, a system of sliding doors integrated with the furniture allows the occasional division of these spaces, which are otherwise all interconnected.
The project takes into account the clients’ need to frequently work from home and the study room, indeed, is a carefully designed tailor-made space. A block in Canaletto walnut wood is declined on each front in a different way: on the living room side, it configures itself as a library with open and enclosed spaces; on the front facing the study room, on the other hand, it becomes a bookcase with an integrated working desk: a wooden chest where to focus, as in a modern San Gerolamo study.
The pillar, previously integrated into the dividing wall between the apartments, was kept in its raw appearance, bringing out the materiality of the reinforced concrete in contrast with the rest of the house materials: the original paving of the 1960s, integrated and renewed, the custom-made furniture in Canaletto walnut wood, and the kitchen counter in Serpentino stone.
The kitchen was designed to dialogue with the living room and, at the same time, to be closed thanks to a sliding doors system in iron and glass. The protagonist of this space is the kitchen counter, a monolithic volume in Serpentino marble designed as a sculpture which emerges on a vibrant background given by the three-dimensionality of the boiserie panels, enriched by the light games provided by the window on the terrace.
The master bedroom, divided from the rest of the house by a walk-in closet with a large mirror, overlooks the internal courtyard and has its wardrobes integrated into the walls, as to make the other furnishings the real protagonists of the space.
The bathroom, divided into two areas for the bathtub and the shower, is enriched by a green serpentine stone floor and by hand-decorated tiles, designed specifically for this project.

Technical drawings
 

State of the art
Project plan

Informations
 

commission
Concept design, developed design, technical design and construction supervision
Client
private
Contractors
Offstege (opere edili)
Arredo 90 srl (falegnameria)
Lavinia Fagiuoli (illustratrice - decoro piastrelle site specific)
Photos
Federico Villa studio
Collaborators
Claudia Begni
Sara Cefis
 
 
 
 

Via Raffaele Parravicini n° 16
20125 Milano

T. +39 02 840 766 62
info@studiowok.com
studio wok architetti associati
Marcello Bondavalli
Nicola Brenna
Carlo Alberto Tagliabue
Collaborations

Would you like to work with studio wok? Send a single PDF file, maximum size 5 MB, with a cover letter, CV and some samples of your work to job@studiowok.com

Press office & communication

Fiammetta Gamboni

press@studiowok.com

 
Casa in cinque giornate