Roma, 2015
Winning proposal in the competition for the redevelopment of the former Ministry of Finance towers in the EUR district.
The project is based on a simple strategy: let the original stereometric and abstract volumes emerge, wrapped in a new performative and changing covering, out of a large re-naturalised urban base.
An urban space which links back to the fabric of the EUR, a whit in the capital’s molecular greenery. A large three-dimensional system, alive and rarefied at the same time, offering itself up to the vegetation that once again finds space between the stones of the city. In return it offers functions, inhabitants, life: urbanity.
People, first of all. Users, employees, managers, patrons and passers-by. Then vegetation, plants, light, air itself. With people who gather at the foot of the towers, hosted by the welcoming ravines of the base, and then go back up, exploiting the interstices, animating them.
Three elegant and linear volumes and the compressed space that separates them (unites them). A new, essential, skin that technically and compositionally refreshes, in the serene inability of actually changing the appearance, the role of landscape, its iconic value.

Technical drawings
 

Masterplan
Ground floor plan
First floor plan
Section
Section
Sustainibility strategies
Diagram
Façade
Axonometric cross-section

Informations
 

Commission
Invited competition
Client
Alfiere spa
Award
First Prize
Team
UNO-A (group leader)
BEMaa, Calzoni architetti (architecture)
Paolo Bodega (bioclimatic architecture)
Studio Iorio srl (structures)
General Planning srl (plants)
Consulenti
studio wok (architecture)
Emanuele Naboni (sustainability)
Orwell srl + TaDa Lab (rendering)
Stefano Tropea (design coordination)
B22, StudioKU+ (maquette)
 
 
 
 

Via Raffaele Parravicini n° 16
20125 Milano

T. +39 02 840 766 62
info@studiowok.com
Architects
Marcello Bondavalli
Nicola Brenna
Carlo Alberto Tagliabue
Collaborations

Would you like to work with studio wok? Send a single PDF file, maximum size 5 MB, with a cover letter, CV and some samples of your work to job@studiowok.com

 
City as nature. New headquarter Tim